梅朵计划
发布时间:2014-09-30

梅朵教育提升工程(简称梅朵工程),是一个通过整合社会资源,依据教育发展理论,为西部潜质人才提供教育支持,提升青年成才发展机会的教育提升项目。旨在发掘教育欠发达地区的优秀人才,并在物质与精神方面提供帮助,为西部潜在优秀人才提供发展必须的社会资源支持,包括教育环境和知识交流条件,帮助他们成长为国家建设优秀人才。

使命

建立平台,支持中国西部教师和学生知识、态度、技能提高的活动。促进教育发达地区与西部地区师生开展教育交流活动。

Mission:

Combining the advantages of the great university such as Shanghai Jiaotong University, the grand Shanghai city resources and the privileged financial background in Shanghai’s enterprises, our goal is to support the government great plans to help children’s education in Chinese West – the less-developed areas in China.

愿景

创造西部师生到教育发达地区体验的环境,体会现代育人理念的灵魂,启发西部师生追求现代教育理念与梦想;为西部教育与发达地区教育交流提供一个宽松的平台,促进双方在教学理念、教学方法、教学技能方面形成教育交流协议;促进教育发达地区和教育不发达地区教师和学生间的文化交流和学术交流活动。

Vision:

To encourage the Chinese West children to open the window and walk out the door to the outside world, and to help them get adapted with the outside civilization and cultures.

To bridge the education systems between Shanghai and the West.To share the best education resources of Shanghai and universities with the less-developed Western rural areas.

To exchange the teachers, families and children, in order to help them ramp up to adapt and to merge into each-others’ culture and life.

西部中学师生上海体验活动夏令营安排

时间:2014年8月11日至8月18日

地点:上海交通大学(闵行校区、徐汇校区、七宝校区);上海展览馆(上海市政府项目);崇明生态岛(东、西部中学教育互动)

主办单位:上海交通大学教务处、团委、国际与公共事务学院、海外教育学院、农业与生物学院、出版社、中华文化促进会国际交流基金管理委员会。

支持单位:

上海交通大学:船舶与建筑工程学院(刘西拉、宋晓冰);物理与天文系(倪凯旋);数学系(李逸);青年教师联谊会(罗滢);校史研究室(周小燕);环境学院(袁兆国);继续教育学院(慎安娜);

上海市:上海市振兴中华读书委员会;上海市文明委;上海国际书展组委会。国际企业领袖俱乐部(美国)

企业:北京宏达一甲教育科技有限公司;澳森国际投资有限公司;锦江之星旅馆有限公司;巨人集团

方案:8.13 开营仪式、趣味科学体验之旅

8.14 机器人体验活动、探索世界教育之旅